Multiple Sclerose: oorzaken en gevolgen

augustus 06, 2016 - by Administrator Zorg Totaal - in Aandoeningen, Multiple Sclerose

No Comments

5 feiten over MS

  1. Nederland telt circa 17.000 mensen met MS
  2. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast
  3. Er zijn tweeënhalf keer meer vrouwelijke MS-patiënten dan mannelijke MS-patiënten
  4. In het algemeen openbaart MS zich tussen het 20e en het 50e levensjaar
  5. MS is geen besmettelijke ziekte

 

MS: oorzaken, symptomen en diagnose

Zoals hierboven aangegeven, zijn er in Nederland circa 17.000 mensen die lijden aan Multiple Sclerose. Lange tijd is in het algemeen aangenomen dat MS in het immuunsysteem ontstaat, omdat de ziekte het centrale zenuwstelsel aantast. Het afweersysteem wordt namelijk ontregeld, dat niet alleen bacteriën en virussen aanvalt, maar ook het eigen zenuwweefsel van de patiënt. In 2012 is in een onderzoek door een groep Nederlandse en Canadese wetenschappers (VUmc en Universiteit van Calgary) echter gesuggereerd dat MS in de hersenen ontstaat.  De bescherm- en isolatielaag (Myeline) rond de zenuwen in hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen, samen te vatten als het centrale zenuwstelsel, wordt hierdoor aangetast. Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven. Omdat deze laag aangetast wordt, krijgt men steeds meer problemen met het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. 

Het stellen van een diagnose is bij MS-patiënten vaak relatief lastig. De klachten zijn namelijk erg divers en lijken op die van andere ziektes. Daarbij wisselen de symptomen en is er dus geen eenvoudige test die zekerheid geeft. Internationale deskundigen adviseren de diagnose MS te stellen als er bewijs is van tenminste twee aanvallen van bij MS passende verschijnselen, waarbij tenminste twee verschillende plaatsen van het centrale zenuwstelsel betrokken zijn. Vaak wordt een MRI-scan van de hersenen en/of het ruggenmerg gemaakt om de diagnose MS te bevestigen en andere ziektes uit te sluiten. Tevens wordt bloedonderzoek verricht om andere ziektes uit te sluiten en aanvullend onderzoek van het hersenvocht wordt verricht om de diagnose MS te ondersteunen. Dit laatste is echter niet altijd nodig. Door dit alles duurt het vaak relatief lang duurt voor de diagnose MS gesteld wordt.

 

 Veelvoorkomende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Verminderd zicht
  • Tintelingen
  • Verminderde kracht
  • Evenwichtsstoornissen
  • Problemen met plassen, stoelgang en seks

In het begin komen deze klachten vaak in aanvallen, omdat een beschadiging in de bescherm- en isolatielaag rond de zenuwen ontstaat, waarna deze door het lichaam weer gerepareerd wordt. Naarmate de ziekte vordert, krijgt het lichaam hier meer moeite mee en zullen de verschijnselen van MS dus geleidelijk toenemen. Deze fase wordt ook wel de progressieve fase van MS genoemd.

 

Behandeling van MS

MS is een aandoening die te behandelen is, maar waar men niet van geneest. Behandeling van MS gebeurt door het geven van prednison en medicijnen met de stof Glatirameer-acetaat of Interferon-beta. Deze medicijnen zijn niet zo effectief als de alternatieven, maar hebben veel minder kans op bijwerkingen. In het beginstadium worden dan ook genoemde medicijnen toegediend, om de duur van aanvallen te verkorten en de kans op nieuwe aanvallen te verminderen. Belangrijk is niet alleen te richten op het gebruik van medicijnen, maar ook bij specialisten aan te kloppen voor behandeling. Enkele voorbeelden zijn: de realidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist.

Bent u MS-patiënt en wilt u weten wat een therapeut voor u kan doen of welke hulpmiddelen hiervoor verkrijgbaar zijn? Vul dan in het contactformulier uw probleem of vraag in en we helpen u verder.

 

Gevolgen van MS

Het ziekteverloop van MS is moeilijk te voorspellen en verloopt dan ook bij iedere patiënt anders.  De gevolgen van MS kunnen leiden tot problemen bij zelfverzorging, mobiliteit, arbeid en vrijetijdsbesteding. De ziekte kan dan ook snel gaan of een heel rustig verloop hebben, hoewel de ziekte bij de meeste patiënten verloopt in periodes van ups en downs. Terwijl de levensverwachting gemiddeld (slechts) enkele jaren verkort is, is de ziekte vrijwel nooit dodelijk.

Meer hierover is te lezen op de website van de hersenstichting en op de website van de MS vereniging Nederland.

 

Verantwoording bronnen:

  • Hersenstichting
  • MS vereniging Nederland
  • Nu.nl

Vragen? Vul het contactformulier in of reageer hieronder.

Share this article

Administrator Zorg Totaal

×

Neem contact met ons op