Een sta-op stoel kopen. Waar let ik op?

januari 06, 2016 - by Administrator Zorg Totaal - in Aankooptips

1 Comment

Sta-op stoelen: hoe kies ik?

Motoren

Sta-op stoelen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Eén van de keuzes die u dient te maken bij het kopen van een sta-op stoel, is hoeveel functies u afzonderlijk van elkaar wilt kunnen bedienen. Ook hiervoor geldt het cliché: ieder voordeel heeft zijn nadeel en andersom. Wat bedoelen we daarmee? Lees hieronder verder.
 
Een sta-op stoel met één motor biedt u beperkte bedieningsmogelijkheden. U kunt hiermee namelijk met een druk op de ene knop de rugleuning achteruit zetten en uw been-/voetensteun opklappen. Met indrukken van de andere knop vouwt u de voetensteun in en zet u de rugleuning weer rechtop. Hierna gaat de stoel automatisch door naar de sta-op stand. Hieronder een korte opsomming van de voor- en nadelen van dit systeem.
 
Drie illustraties: stoel achterover, stoel zittend, stoel voorover
 

Voordelen éénmotorige sta-op stoel:

 • Eenvoudig te bedienen, slechts twee knoppen op de afstandsbediening
 • Betaalbaarder dan alternatieven met meer motoren
 • Minder storingsgevoelig

Nadelen éénmotorige sta-op stoel:

 • Minder gebruiksgemak
 • Voetensteun en rugleuning niet afzonderlijk in te stellen

Twee- en driemotorige sta-op stoelen

Naast de sta-op stoel met één motor zijn er uiteraard sta-op stoelen met meer motoren, respectievelijk twee en drie motoren. Een eerste gedachte zal misschien zijn dat deze stoelen meer gewicht kunnen hebben, maar dit is niet waar het verschil in zit. De stoelen met meer motoren bieden u vooral meer mogelijkheden om de stoel naar wens in te stellen. Ook hieronder een overzicht van voor- en nadelen van deze systemen.

Voordelen twee- en driemotorige sta-op stoel:

 • Diverse instelmogelijkheden, zitten zoals u dat wilt
 • Voetenplank en rugleuning los van elkaar instellen

Nadelen twee- en driemotorige sta-op stoel:

 • Duurder dan het éénmotorige alternatief
 • Minder eenvoudig in gebruik

 
Met bovenstaand overzicht kunnen we dus de conclusie trekken dat het van belang is van tevoren te bepalen hoe u de sta-op stoel denkt te gaan gebruiken. Vindt u het heerlijk met de voeten omhoog voor de televisie te zitten? Zorg er dan voor dat u tenminste de voetensteun onafhankelijk van de rugleuning in kunt stellen. Dit resulteert dan ook automatisch in een twee- of driemotorige stoel. Geeft u daarbij de voorkeur aan een wat eenvoudigere bediening ten opzichte van meerdere knoppen? Kies dan voor een tweemotorig product.
 
Ten slotte zijn er tevens viermotorige producten verkrijgbaar. Functioneel verandert er niets, wel zorgt deze vierde motor ervoor dat de stoel een hoger draaggewicht heeft. Vraagt u zich af of een stoel uw gewicht mag hebben? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
 

Bekleding

Naast het bepalen hoeveel motoren u nodig hebt, is het ook aan te bevelen van tevoren na te denken over de bekleding. Uiteraard zijn ook hierbij meerdere afwegingen van belang. Gaat u lange tijd in de stoel zitten, of gaat het om korte momenten? Hieronder de hoofdtypen bekleding waar u uit kunt kiezen met hun voor- en nadelen.
 

Heeft u hierover vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Share this article

Administrator Zorg Totaal

1 comment

 • A. Schraven

  24 mei 2018 at 10:02

  zeer goed en nauwkeurige bloeddrukmeter Sanitas SBM 52

Comments are closed.

×

Neem contact met ons op